Hasj- er det så farlig, da?

shutterstock_97598912

Skrevet av: Christine Holm Berntzen, prosjektleder for rusforebygging ved Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit).

Noen mener at legalisering av hasj vil føre til tryggere bruk og mindre alkoholkonsum, mens andre mener at hasj utgjør en risiko for både enkeltmennesker og samfunn, og at en opprettholdelse av forbudet er den eneste veien å gå. Så hva er riktig svar? Er hasj virkelig så farlig?

Hasj er det mest brukte – og kanskje det mest omdiskuterte ulovlige rusmiddelet i Norge. Omtrent 1,6 prosent av nordmenn mellom 15 og 64 oppgir å ha brukt hasj den siste måneden og 19 prosent i samme gruppe har en eller annen gang i livet prøvd eller brukt stoffet (EMCDDA 2012). Gjennom mitt arbeid med studenter har jeg både møtt de som mener de har full kontroll på sin bruk, men også de som sliter med å slutte med hasjrøykingen. For noen går det så langt at de ikke klarer å fungere i hverdagen.
Jeg har både møtt studenter som er i startfasen av bruken og de som har kommet seg ut av et misbruk. Disse to gruppene har ofte en vidt forskjellig oppfatning av hvor farlig stoffet er. Det er kanskje disse forskjellige oppfatningene som gjør at debatten om legalisering stadig vender tilbake. De som vil gjøre hasj lovlig, mener et slikt tiltak vil sørge for tryggere bruk og mindre alkoholkonsum, mens den andre siden mener at hasj utgjør en risiko for både enkeltmennesker og samfunn, og at en opprettholdelse av forbudet er den eneste veien å gå. Så hva er riktig svar? Er hasj virkelig så farlig?

Virkning på brukeren

Først; det er ikke alle det går galt med! Men det er noen. Det «Hans» tåler helt fint, kan «Jens» ha en negativ reaksjon på. Selv om alle i teorien risikerer å bli avhengige, ser vi at de ungdommene som allerede er sårbare, også er mer sårbare for å utvikle en avhengighet. De som allerede har det vanskelig, vil kunne få det vanskeligere om hasj blir lovlig. For hasj kan føre til skader både på fysisk og psykisk helse – på kort og lang sikt.

De som allerede har det vanskelig, vil få kunne få det vanskeligere om hasj blir lovlig.

Folkehelseinstituttet (2012) oppgir nedsatt motorikk og svekkede kognitive evner som effekter av hasjrøyking. I tillegg kan rusen medføre endret virkelighetsoppfatning og kortvarige psykotiske symptomer. Dette merker helsevesenet: I USA rapporterer helsevesenet at omtrent 400 000 personer oppsøker legevakten hvert år på grunn av hasjuløste hendelser som akutt psykose eller panikkanfall (Swier 2014).

Virkning på samfunnet

Det blir ofte brukt som argument at legalisering vil slå beina under den illegale hasjproduksjonen, og at en statlig monopolordning vil hindre at mindreårige får tak i stoffet. Det vi ser i land som har avkriminalisert hasj, som Nederland og enkelte stater i USA, er at dette ikke stemmer. Etter avkriminaliseringen i USA, ser vi en økning i hasjbruk blant ungdom mellom 12 og 17, og en økning av barn som blir sendt til legevakten fordi de har fått i seg ulike hasjprodukter ved et uhell (Rocky Mountain High Intensity Drug Trafficking Area 2014, The New York Times 2014). Mange sammenlikner alkohol og hasj, og argumenterer for at det er merkelig at det ene er lovlig og ikke det andre. En kan selvfølgelig stille seg spørsmål omkring tilgjengeligheten til alkohol, alkoholskader i samfunnet etc., men dette blir et sidespor. Men for ordens skyld: Alkoholkonsumet går opp i statene som har legalisert hasj, viser samme undersøkelse.
Også i Norge merker man effekten: Hver tiende bilulykke i Norge henger sammen med hasjbruk. Hvert år dør 25 mennesker påvirket av hasj i trafikkulykker, og hver dag kjøres det 10.000 bilturer i Norge der føreren har hasj i blodet (Mørland 2009). Tilbakemeldinger fra ulike fagpersoner, gir et bilde av at hasj står øverst på lista over avhengighetsproblematikk unge søker hjelp for her i byen.

Så, hvor står vi?

Hasj har negative konsekvenser for mange av sine brukere, og på samfunnet vi bor i. Og det er spesielt de allerede sårbare som er mest utsatt. Som Mimir Kristjánsson skriver i Klassekampen 9.1.2016: «Fordi det er de svakeste som blir rammet hardest, må (rus)politikken rettes inn mot dem, ikke mot alle de som klarer seg uansett». En legalisering vil være et signal om at hasj er ufarlig. Det kan vi ikke stå inne for.

 

Les også:

Rusforebyggende arbeid blant studenter

 

Reklamer

2 kommentarer om “Hasj- er det så farlig, da?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s